Öronmaneter/Blåmaneter och brännmaneter i havet
Undvik maneter med färg - så undviker ni brännmaneter.
Öronmaneter (Aurelia aurita) är kristallklara. Öronmanetens bränntrådar bränner inte människor. Honan kan ha rödaktiga ägg, så den kan ni lätt förväxla med en brännmanet.
BrännmanetVid den danska kusten lever brännmaneter - en röd (Cyanea capillata) och en blå (Cyanea lamarckii). Tentaklerna använder brännmaneten för att bedöva och fånga kräftdjur och små fiskar. Vid kontakt med människor ger tentaklerna en brännande känsla i huden. Brännmaneten finns ofta på vattenytan, där de nästan osynliga tentaklerna kan komma i kontakt med badgästerna. Det finns alltså goda skäl till att hålla avståndet till brännmaneten.
Maneter är särskilt vanliga vid kusterna på sensommaren.
Första hjälpen
Tentaklernas giftkapslar går sönder vid tryck, så därför bör ni undvika att trycka på huden. Skölj i stället direkt, men försiktigt bort giftet från huden i havet. Om detta misslyckas kan ni skrapa bort giftet från huden med ett rakblad (eller alternativt en kniv, glasspinne eller liknande).
Huden bör inte sköljas med färskvatten, eftersom det får kapslarna att brista och att frigöra gift på huden. Ni kan däremot använda ättika för att tvätta huden. När allt gift har avlägsnats från huden, kan ni lindra den brännande känslan med en lokalbedövande kräm.
Källa: Patienthaandbogen.dk